A Man for All Seasons (1966)

Loading...

…a motion picture for all times!

Deşi în prezent ne bucurăm de legi riguroase care asigură ordinea socială, au existat şi vremuri în care legea putea fi călcată în picioare de către nobili, regi şi mari funcţionari ai statului. Astfel ajungem în Anglia secolului al XVI-lea, în timpul domniei lui Henric al VIII-lea, într-o societate în care rupturile între clasele sociale sunt mai mult decât evidente, iar adesea interesul celui mai mare om în stat primează chiar în faţa legii. A Man for All Seasons nu urmăreşte însă viaţa regelui Henric al VIII-lea şi nu abordează nici istoria regatului condus de acesta. În centrul producţiei sta o dispută juridico-religioasa născută din dorinţa regelui de a divorţa şi de a se recăsători cu amanta sa. Planul său este însă dat peste cap de faptul că are nevoie de acordul Papei pentru a divorţa, biserica aflându-se sub autoritatea Papei de la Roma. În regia lui Fred ZinnemannA Man for All Seasons aduce în atenţia spectatorului o lume cu totul diferită, o societate în care legea făcea distincţie între clasele sociale.

Firul narativ este situat în Anglia anilor 1500, o Anglie condusă de Henric al VIII-lea (Robert Shaw), un om cunoscut pentru aventurile sale cu diverse amante şi, în general, o viaţă excentrică aşa cum este ilustrată în cadrul filmului. Însă faptul că soţia sa, văduva fratelui său, este sterilă, îl face pe Henric să caute soluţii pentru a divorţa de aceasta şi ajunge în cele din urmă la Sir Thomas More (Paul Scofield), un judecător marcat de o corectitudine şi  moralitate, unice în întreg regatul. Sir Thomas More avansează ierarhic în timpul domniei lui Henric, ajungând Cancelar, însă demisionează în momentul în care regele îi cere să-l ajute să divorţeze, ajutor refuzat de Sir Thomas. Aceasta ruptură a lui Thomas faţă de ideile regelui îi vor aduce ani de detenţie în scopul de a recunoaşte actul Parlamentului prin care Biserica se rupea de sub autoritatea Papei şi, implicit, de a fi de acord cu divorţul. Însă într-o ţară în care legea putea fi încălcată de cei care ar fi trebuit să o ocrotească, Sir Thomas More ajunge să fie martirizat pentru cauză să dreaptă, fiind condamnat şi executat în cele din urmă pentru înaltă trădare.

a-man-for-all-seasons-1966

A Man for All Seasons a câştigat 6 premii Oscar, bucurându-se în acelaşi timp şi de alte două nominalizări; urmărind întreaga listă de premii şi nominalizări nici nu se pune problema calităţii acestei producţii unice. Pe lângă citarea diverselor legi ale vremii şi o vagă prezentare a sistemului judiciar, avem de-a face cu un dialog de excepţie dublat de un scenariu bine construit. Sir Thomas More se bucura de sprijinul unui actor extraordinar, însă ceea ce-i conferă veridicitate acestui personaj istoric este personalitatea marcantă bine transpusa pe marele ecran. Pledoariile lui Sir Thomas, chiar şi conversaţiile din sânul familiei sale, sunt saturate de principii morale şi juridice care astăzi fac obiectul normalului. Dreptul la viaţă, dreptul la opinie, dreptul la libertate şi multe altele se pot desprinde din dialogurile în care Sir Thomas More este interlocutor, valori pe care nu i le respecta nimeni însă. Nimeni nu îi poate lua dreptul la propria opinie, nici măcar regele, iar în toată această luptă solitară împotriva celor mai puternici oameni ai statului rezista cu o tărie de neimaginat chiar şi pentru cei apropiaţi lui. Moartea să nu va face decât să sublinieze faptul că legea nu face distincţie între oameni, iar cei responsabili de această execuţie vor da socoteală în cele din urmă.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*